Hoe je als huiseigenaar een energielabel kunt kopen

Wanneer je als huiseigenaar merkt dat je huis geen energielabel heeft dan wordt het wel tijd daarvoor. Een energielabel huis aanvragen doe je tenslotte niet zomaar in de winkel. Energielabel kopen vergt toch wel enkele belangrijke factoren waarnaar gekeken zou moeten worden. Een energielabel blijft 10 jaren geldig.

Het aanvragen van een energielabel

Vanwege de drukte kan het gebeuren dat een aanvraag voor een energielabel wat langer kan duren. Het is dus noodzakelijke dat je het op tijd aanvraagt. Hiervoor zal je een afspraak moeten maken met een energieadviseur. Je zal op zoek moeten gaan naar een energieadviseur woningbouw. Omdat de prijs per energieadviseur verschilt zal je een verschillende energieadviseurs een prijslijst kunnen opvragen. Voor jou kiest je dan de beste eruit en maak je een afspraak met de energieadviseur. Hij komt langs en neemt de woning op. Belangrijk is dat je tijdens deze opname ook wel aanwezig bent. Als huiseigenaar is het ook belangrijk dat je alle belangrijke en relevante informatie over het huis beschikbaar stelt voor de energieadviseur. Denk daarbij aan bouwtekeningen, verschillende documenten en rekeningen van verbetermaatregelen. De energieadviseur zal dan de energieprestaties van het huis berekenen en deze registreren. Hierna krijg je dan een afschrift van je geldige energielabel.

Wanneer de energieadviseur langskomt

Het is de energieadviseur die de energielabel van je woning zal bepalen. Dat doet hij aan de hand van het jaar waarin het is gebouwd, welke woningtype het is, de woningoppervlakte en kijkt ook naar alle andere woningkenmerken die belangrijk zijn voor het bepalen van het energieverbruik. Hij zal onder andere kijken naar: gevelisolatie, soort glas, dakisolatie, vloerisolatie, welke verwarming heb je. Bijvoorbeeld een warmtepomp of een Hr-ketel, heb je een aparte voorziening voor warmwater badkamer naast de cv-ketel, geen keukenboiler. Men kijkt ook naar het ventilatiesysteem, zonneboiler en zonnepanelen. Wanneer de energielabel adviseur op bezoek komt dan zal hij al deze kenmerken aflopen. Dit kan ruim 2 uren in beslag nemen aan de hand van hoe groot het huis is en als de kenmerken moeilijk of makkelijk te vinden zijn.

De voordelen van energiezuinige label

Je woont er comfortabeler. Je hebt een lagere energierekening. Het zorgt voor waardestijging van het huis en bij verkoop zal een koper niet te lang op zich laten wachten.

Gerelateerd bericht