Hoe lang brandt een haardblok?

Het antwoord op deze vraag is simpel: de houtsoort die je voor je vuur gebruikt, bepaalt hoe lang het brandt. Zachthout, zoals grenen, zal sneller branden dan hardhout zoals eiken. Maar je kunt de levensduur van je haardvuur verlengen door kleinere stukken hout te gebruiken en het vuur langzaam op te bouwen.

Welk hout brandt het langst en het heetst?

Het hout dat het langst en het heetst brandt, is eiken. Andere houtsoorten zoals den, ceder en spar zullen langer branden dan de meeste naaldhoutsoorten, maar ze produceren niet zoveel warmte als eiken. Over het algemeen zal hardhout langer en heter branden dan zachthout.

Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden bij haardblokken kopen, is de grootte van het houtblok. Grotere blokken branden langer dan kleinere.

Wat kosten houtblokken voor een open haard?

Brandhout is ongeveer 35% efficiënter dan houtskool. De kosten van het verwarmen van een huis met houtblokken zijn afhankelijk van het type hout dat wordt gebruikt en je eigen persoonlijke budget, maar het is niet zoveel als je misschien denkt.

Een gemiddeld huis kan elk jaar ongeveer twee snoeren brandhout gebruiken, dus het zou een goed idee zijn om elke herfst wat hout op te slaan. Gedroogd brandhout vind je in een plaatselijke winkel of online. Zorg er wel voor dat het hout goed droog is voordat je het in je open haard of kachel verbrandt.

Welke houtblokken branden het langzaamst?

Zoals eerder gezegd, is eikenhout een goede keuze. Het hout brandt langzaam en heet met weinig vlam. Dit komt doordat eiken een hoge dichtheid heeft waardoor het minder warmte opneemt dan andere houtsoorten.

Hickory is een hardhout dat heter en sneller brandt dan eiken, maar langzamer dan esdoorn. Esdoorn heeft een zeer lage dichtheid waardoor het snel verbrandt.

Gum logs branden het langzaamst omdat ze een hoog vochtgehalte hebben.

Tips voor het branden van haardblokken

Volg bij het verbranden van houtblokken altijd de veiligheidsmaatregelen die op het etiket staan ​​vermeld. Laat een vuur nooit onbeheerd achter en zorg voor een werkende rookmelder in huis. Vuur kan gevaarlijk zijn, dus wees voorzichtig bij het verbranden van houtblokken in je open haard.

Gerelateerd bericht