Hoe vraag ik een EU-verblijfsvergunning aan?

Bent u inmiddels een paar jaar woonachtig in Nederland en wilt u misschien wel verhuizen naar een ander EU land? Dat kan! Alleen zitten hier wel vaak bepaalde voorwaarden aan verbonden. Als u een verblijfsvergunning in Nederland heeft, kun u een verblijfsvergunning aanvragen voor andere EU landen, onder bepaalde strenge eisen. Hoe dit in zijn werking gaat lees je in deze blog!

Ben jij EU-langdurig ingezetene?

Om vanuit een Nederlandse verblijfsvergunning een EU-verblijfsvergunning aan te kunnen vragen, moet je EU-langdurig ingezetene zijn. Dit houdt in dat jij onafgebroken minstens 5 jaar in Nederland woonachtig bent. Heel belangrijk hierbij is dat je de gehele vijf jaar een geldige verblijfsvergunning hebt gehad, met een niet-tijdelijk doel. Daarnaast moet u ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP). Wanneer u aan deze eisen voldoet, wordt er gekeken of u een voldoende en duurzaan inkomen heeft en of u beschikt over een inburgeringsdiploma. Als u aan al deze eisen voldoet komt u in aanmerking voor een EU-langdurig ingezetene verblijfsvergunning, waarmee u voor onbepaalde tijd in Nederland kan verblijven. 

Heb je een EU-langdurig ingezetene verblijfsvergunning?

Dan kan je in elk ander EU land een verblijfsvergunning aanvragen. Een EU-langdurig ingezetene vergunning betekent dus niet dat u zomaar in elk ander EU land kan gaan wonen. U moet wel aan de voldoen aan de eisen van het EU land waar u opnieuw een verblijfsvergunning voor aanvraagt. Wel kunt u dus met uw EU-langdurig ingezetene verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd in Nederland blijven. Je kan tevens ook met een EU-langdurig ingezetene verblijfsvergunning een verblijfsvergunning aanvragen in Nederland, als u in een ander EU land woont momenteel.

Heeft u nog vragen of hulp nodig?

We kunnen ons voorstellen dat dit een ingewikkeld proces lijkt. Dat is het ook tot op zekere hoogte, maar met een gespecialiseerde advocaat komt u al zeker een heel eind. U kunt terecht bij Servaas advocatuur in Amsterdam als u opzoek bent naar een specialist in vreemdelingrecht. Op basis van een adviesgesprek maken zij een plan van aanpak, en zo helpen zij u op weg.

Gerelateerd bericht