Je mond verzorgen doe je zo

Veel mensen kijken op tegen een bezoek aan de tandarts. Sommige mensen gaan zelfs helemaal niet. De waarheid is echter dat een controle bij de tandarts meestal heel erg meevalt, zeker als je je mondverzorging zelf in orde hebt. Dan komt er namelijk geen boortje bij kijken. Het is dus in je eigen belang dat je de boel in je mond goed onderhoudt. Het is ook voor je directe omgeving prettig: kleinere kans dat je uit je mond stinkt. Daar wordt iedereen blij van.

Gelukkig is het niet zo moeilijk om je mondhygiëne op peil te houden. Je hebt vooral goede discipline nodig. Goed je tanden poetsen, bijvoorbeeld. Gebruik daarbij de tweemaal twee methode: twee keer per dag twee minuten lang je tanden poetsen. Rond het daarbij af met een rager of flosser om de plekken te poetsen waar de tandenborstel niet kan komen. Het is van belang dat je dat doet, omdat zich in die plekken ook bacteriën verzamelen. Als je dat niet ziet zitten kun je ook mondwater gebruiken om na het poetsen te spoelen.

Net als met veel dingen in het leven kun je het qua mondverzorging zo gek maken als je het zelf wil. Met goed tandenpoetsen en flossen komt de gemiddelde mens al een heel eind, maar je kunt tegenwoordig zat dingen kopen om je mondhygiëne nog verder te verbeteren. Op de homepage van De MondZorgZaak vind je producten voor allerlei toepassingen, van het verwijderen van tandsteen tot bitjes om tandenknarsen tegen te gaan.

Aften

Een ander probleem waar veel mensen mee kampen zijn aften. Aften, officieel stomatitis aphtosa, zijn de kleine, pijnlijke zweertjes die je in je mondholte aantreft. Ze verdwijnen in de meeste gevallen vanzelf weer en zijn onschuldig. Ook hier geldt dat je ze in de meeste gevallen kunt voorkomen door voldoende aandacht aan je mondhygiëne te besteden. Bij sommige mensen komen ze echter herhaaldelijk voor. Dan is het verstandig om een middel tegen aften in huis te halen. Je kunt dan denken aan tandpasta en mondwater op basis van actieve zuurstof. Vermijd in ieder geval tandpasta op basis van SLS (sodium lauryl sulfaat), want dat lijkt het probleem te verergeren.

Gerelateerd bericht