In de tuin werken kan een leuke hobby zijn. In de zomer of lente, je blijft bezig om je gazon te maaien. Heb je altijd een extra terras willen aanleggen? Dit kan natuurlijk met genoeg mankracht en tijd. Zoiets ondernemen is mogelijk met spades, tegels en een waterpas zonder uitgebreid bodemonderzoek. Machinaal graven in je tuin is een onderneming van een ander kaliber. Je moet er veel meer voor plannen en andere partijen contacteren want zomaar bezig gaan met machinaal graven heeft wat meer risico. Zonder deze voorbereiding graaf je onwetend in het ronde en uiteindelijk breek je kabels en leidingen. Bij vrijwel elk type constructie krijg je te maken met dit soort bodem vraagstukken. Denk aan de grond onder rivieren of snelwegen. Hier ligt meestal een overvloed aan kabels en leidingen. Bij industriële bouw al helemaal op industrieterreinen want hier zitten veel bedrijven die voorzien moeten worden van gas, water, elektra en internet.. Op deze gronden is het cruciaal om goede communicatie te hebben met de netbeheerders waarmee je te maken hebt. In dit artikel gaan we voor je uitstippelen met wie je rekening moet houden.
Als particulier graven doe je zo
Kabels en leidingen onder de grond detecteren gebeurt aan de hand van verschillende technieken en conform de WIBON wetgeving. Er zijn diverse tuin gerelateerde projecten waarbij je graven moet. Dit zijn bijvoorbeeld het uitbreiden van je tuinhuis, leggen van een zwembad in je tuin of ingraven van een trampoline voor de kinderen. Hiervoor moet je wel wat dieper graven dan normaal. Als je een nieuwe buxus plant dan ga je minder diep graven en is het dus minder noodzakelijk, zoals bij het leggen van nieuwe tegels. Wees er wel bewust van dat je zelf zorg dragen moet voor de potentiële schade. Zodra je een echte graafmachine nodig bent dan is het vanzelfsprekend om ook een KLIC-Melding te doen. Bij deze melding vraag je alle informatie betreffend de ondergrondse infrastructuur. Dit is wettelijk verplicht conform de WIBON wetgeving.
De partijen die je te woord gaat staan
Wanneer je machinaal gaat graven krijg je te maken met kabel- en leidingeigenaren. Dit zijn huisbazen en huishoudens. Dit kunnen de buren zijn die grondwater leidingen hebben lopen naar hun irrigatiesystemen rondom de tuin. Hun kabels zoals elektriciteitskabels en ethernet kabels lopen ook naar de wijkcentrale. Daarnaast heb je te maken met de netbeheerder zelf zoals Enexis of Rendo. De netbeheerder kan ook de aanbieder zijn van jouw internet en telefonie zoals KPN, wie het netwerk in bezit heeft in plaats van de gebruikelijke netbeheerder. Daarnaast heb je bij grote bouwwerken natuurlijk de opdrachtgevers zoals een bedrijf of gemeente. Deze is verantwoordelijk voor het ontwerpen van het af te werken project. Verder komt de gemeente er ook bij als kabels en leidingen onbekend zijn en dus nog niet geregistreerd staan bij het Kadaster. Evenals afwijkende kabels en leidingen moeten direct vastgesteld worden om toekomstige schade te voorkomen.