Puzzels: van legpuzzels tot sudoku

Puzzels! Dit vond ook jij als kind misschien ook heel leuk om te doen. Je hebt veel verschillende soorten en aanbod, keuze en varianten. Of je nou een beginnende puzzelaar bent of al goed in bent, ook voor jou of je kind is er een geschikte puzzel om mee te vermaken. Legpuzzels online kopen? Dat kan tegenwoordig erg gemakkelijk. Je hoeft alleen maar de termen te gebruiken die je nodig hebt en je hebt genoeg websites waarbij je het kunt bestellen.

Soorten puzzels

Je hebt natuurlijk keuze uit verschillende soorten puzzels. Je hebt speciale puzzels voor hele jonge kinderen, wat oudere kinderen maar ook voor volwassenen. Voor kinderen is het leuk om bijvoorbeeld een disney puzzel te kopen of een ander opdruk wat geschikt voor kinderen is. Ook heb je een keuze aan het aantal puzzelstukjes die je wil oplossen: je kunt bijvoorbeeld een 1500 stukjes legpuzzel kopen. Of bijvoorbeeld de puzzel jan van haasteren 1000 stukjes. Er is dus genoeg keuze! Naast legpuzzels heb je ook andere soorten puzzels, onder andere een binaire puzzel, woordzoeker, Zweedse puzzel en sudoku. Ook een zeeslag puzzel zal je vast wel eens van gehoord hebben. Voor elk wat wils, zou je over puzzels kunnen zeggen.

Waarom puzzelen?

Je zult het misschien niet zo snel denken, maar zowel kinderen, volwassenen als ouderen hebben veel baat bij puzzelen! Puzzelen zorgt namelijk dat je brein actiever wordt en traint, je maakt er dopamine mee aan, het is een gezellige en ontspannende bezigheid en het is een mentale uitdaging. Ook verbetert het je geheugen, is het goed voor de concentratie en verbetert het de motoriek. Zowel de linker- als rechterhersenhelft wordt gebruikt en zo ook je creativiteit geactiveerd. Het maakt dus niet uit welke leeftijd je hebt, een puzzel is voor vrijwel iedereen leuk en geschikt. Een kind kan ook leren om te denken in oplossingen.

Aantal puzzelstukjes

Het is natuurlijk handig om een richtlijn te hebben hoeveel puzzelstukjes bij welke leeftijd geschikt is. Het wordt logischerwijs steeds meer opgebouwd naarmate iemand ouder is. Bij een leeftijd van 1 jaar begin je natuurlijk erg klein: houd een maximum van 5 tot 10 stukjes aan. Bij een jaartje ouder kun je overgaan tot puzzels van 10 tot 16 stukjes. Bij een leeftijd van 3 jaar zit je op 16 tot 24 stukjes. Voor een 4-jarige kun je al een iets grotere sprong maken: 24 tot 50 stukjes. Is je kind al 5 jaar geworden? Kijk dan puzzels van 50 tot 100 stukjes. 100-250 voor 6-jarigen en 250-500 stukjes bij 7 tot 9-jarigen. Vanaf 10 jaar tot de leeftijd van 12 jaar is een puzzel van maximaal 500-1000 stukjes geschikt. Kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen kunnen kijken naar puzzels met 1000 stukjes of meer.

Weetjes over (leg)puzzels

Wist je dat een legpuzzel begon als educatief middel, en dat het eerst een legkaart werd genoemd? Het woord puzzel is ook een leenwoord vanuit de Engelse taal. Veel mensen beginnen een legpuzzel door het zoeken van de randen, maar je kunt ook eerst sorteren op kleur of opdruk en dit onderscheiden in verschillende groepen. Gebruik bijvoorbeeld dienbladen of bakjes om deze te sorteren. Het is handig om van buiten naar binnen te werken. Een ander leuk weetje is dat de kleinste puzzelstukjes ook echt enorm klein is, namelijk maar 1 mm. Ja, je leest het goed, 1 mm.

Gerelateerd bericht