Een groeiend aantal gratis tools voor het maken van inhoud (bijv. WordPress) en intuïtieve sociale-mediaplatforms (bijv. Facebook) hebben het schrijven van websites voor de massa opengesteld, maar als niet-experts in het maken van webinhoud kan dit onbedoeld resulteren in de introductie van toegankelijkheidsproblemen. Hier gaan we verder in op de digitale toegankelijkheid.
Ontwerptools
Een goede auteurstool kan auteurs helpen toegankelijkheidsproblemen te voorkomen door waar mogelijk automatisch code te genereren die voldoet aan de toegankelijkheidsnormen, en door auteurs te vragen handmatig functies toe te voegen die toegankelijkheid bevorderen, wanneer dit niet geautomatiseerd kan worden.
Helaas bieden de huidige tools verschillende ondersteuningsniveaus voor het genereren van toegankelijke inhoud en bieden ze verschillende niveaus van begeleiding aan auteurs bij het maken van toegankelijke inhoud. Het resultaat is inhoud die vaak elementaire, maar belangrijke barrières bevat voor mensen met een handicap.
Toegankelijkheidsrichtlijnen
Digitale hulpmiddelen kunnen een belangrijke factor zijn voor toegankelijk leren, inderdaad in een recente workshop aan de Universiteit van Sussex Alistair McNaught (Jisc) betoogde dat het verstrekken van middelen in digitale formaten een ‘leerling’ zou moeten zijn.
entitlement’ omdat ze van nature toegankelijker zijn. Uw eerste aanbevolen stop wanneer u nadenkt over het proces van het ontwikkelen van toegankelijke webinhoud en de hulpmiddelen die u zult gebruiken of waarmee u auteurs zult voorzien, zijn de Authoring Tool Accessibility Guidelines (ATAG) 2.0, geproduceerd door het World Wide Web Consortium (W3C).
De richtlijnen zijn ontworpen om diegenen te ondersteunen die tools ontwikkelen voor het creëren van toegankelijke webinhoud, en dienen ook als een nuttig kader voor het evalueren van de mate waarin digitale tools auteurs ondersteunen om toegankelijke content te creëren.
Een afzonderlijke, maar verwante reeks richtlijnen die specifiek betrekking hebben op de inhoud zelf, zijn de meer bekende richtlijnen voor toegankelijkheid van webinhoud (WCAG wordt ook geproduceerd door het W3C), die ook in overweging moeten worden genomen.