Verbetering van de patiëntervaring in de zorg en ziekenhuizen

Ziekenhuizen zijn op verschillende fronten in ontwikkeling om de patiëntervaring te verbeteren. Eén van de belangrijkste ontwikkelingen op dit gebied, is het gebruik van informatiezuilen. Deze zuilen bieden verschillende voordelen voor zowel patiënten als voor zorgverleners. In dit blog bekijken we hoe deze zuilen worden geïmplementeerd en welke voordelen ze bieden.

Wat is een infozuil?

Een infozuil is een interactieve zuil, die wordt geïnstalleerd in de wachtruimtes en andere strategische locaties in ziekenhuizen en zorglocaties. Deze zuilen automatiseren verschillende taken die oorspronkelijk door een assistent of receptiemedewerker werden uitgevoerd. Denk hierbij aan het verstrekken van nuttige informatie aan patiënten. Maar ook aan het versimpelen van het (vaak ingewikkelde) aanmeldingsproces bij aankomst.

De verschillende voordelen voor patiënten

Voor patiënten bieden deze zuilen een aantal slimme voordelen. Om te beginnen kunnen de patiënten gemakkelijk belangrijke informatie opzoeken. Denk hierbij aan de locatie van verschillende afdelingen, openingstijden van de kliniek. Tot het delen van nuttige gezondheidstips. Dit vermindert bijvoorbeeld de stress van het vinden van de juiste afdeling. Ook kunnen patiënten zich via deze zuilen ook digitaal aanmelden bij aankomst in het ziekenhuis. Dit bespaart tijd en vermindert wachtrijen bij de balie. Hierdoor wordt de algehele ervaring voor de patiënt sterk verbeterd. Sommige zuilen hebben de mogelijkheid om vooraf afspraken te bevestigen. Andere zuilen bieden de mogelijkheid om medische gegevens in te vullen, hierdoor wordt de administratieve last voor patiënten wordt verlaagd.

De voordelen voor zorgverleners

Niet alleen patiënten profiteren van deze technologie, maar ook zorgverleners ervaren verschillende voordelen. Door het digitaliseren van het aanmeldingsproces kunnen medewerkers van de receptie hun tijd besteden aan andere werkzaamheden. Ze richten zich op directe patiëntenzorg in plaats van aan administratieve taken. Bovendien kunnen informatiezuilen helpen om het ziekenhuis te verbeteren. Door patiënten te voorzien van belangrijke informatie, kunnen ze beter geïnformeerd en voorbereid zijn op hun afspraken, wat leidt tot een soepeler verloop van de zorgverlening.

Toekomstige ontwikkelingen

Terwijl ziekenhuizen deze technologieën blijven ontwikkelen, zijn er veel meer slimme ontwikkelingen op komst. Denk hierbij aan de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). Met spraakherkenning, kunnen we in de toekomst verwachten dat aanmeldzuilen ziekenhuis nog geavanceerder worden. Deze zuilen van de toekomst zijn in staat zijn om natuurlijke taal te begrijpen. Maar ook om “persoonlijke” informatie en instructies te bieden aan patiënten. Ook kunnen informatiezuilen worden geïntegreerd met andere systemen binnen het ziekenhuis. Zo wordt de zorg nog slimmer. Denk aan toepassingen in elektronische patiëntendossiers. Hiermee ontstaat gestroomlijnde ervaring voor zowel patiënten als zorgverleners.

Verbetering voor patiënt en zorgverleners

Informatiezuilen zijn een belangrijk onderdeel in het verbeteren van de patiëntervaring in ziekenhuizen. De focus is om patiënten te voorzien van gemakkelijke toegang tot informatie en efficiënte aanmeldingsprocessen te bieden. Deze ontwikkelingen dragen ook bij aan een soepeler en meer georganiseerd zorgverleningsproces. Met verdere ontwikkelingen in de toekomst zullen AI en technologie een steeds grotere rol gaan spelen.

Gerelateerd bericht