Vogels weghouden van zonnepanelen

Als je zonnepanelen hebt is de kans groot dat daar wat ruimte onder zit. Die ruimte is er onder andere zodat de panelen geventileerd worden, zodat ze niet te warm worden en dus optimaal rendement kunnen behalen. Nu wil het geval dat voor vogels deze plek als zeer behaaglijk wordt ervaren. In de vroege lente als ze een nest gaan bouwen, kunnen ze zo’n plekje tegenkomen en hem als zeer prettig ervaren qua temperatuur. Echter heeft dit vervelende gevolgen voor zowel mens als vogel.

Waarom geen vogels onder de zonnepanelen

Overlast vogel zonnepanelen gaat om een aantal dingen. Een belangrijke is de poep van de vogels. Als de vogels een nest bouwen onder je zonnepanelen, dan zullen ze daar ook flink gaan poepen. Ze poepen als ze naar hun nest toe vliegen, waardoor er poep op je panelen komt, wat er voor zal zorgen dat de opbrengst daalt, maar ze poepen ook onder de panelen. De poep van vogels is over het algemeen licht zuur en dat betekent dat je bedrading ietwat aangetast zal worden. Door deze aantasting verhoog je de kans op kortsluiting wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Zeker in combinatie met de takjes van het nest, kan dat zorgen voor een significante stijging in het brandgevaar. 

Voor de vogel ook vervelend

Ook voor de vogel zelf is het niet prettig. Vogelnesten zonnepanelen worden namelijk over het algemeen na een tijdje verlaten met de eieren er nog in. Dit omdat de temperatuur naarmate de tijd vordert steeds hoger wordt. Als het gaat zomeren dan stijgt de temperatuur naar een niveau dat onleefbaar is voor de vogels en dan vertrekken ze dus, terwijl ze dan vaak als wel gewoon eieren hebben gelegd. Die eieren blijven dan dus achter en koken in de schaal. Voor de vogel is zijn gebrek aan inschattingsvermogen dus ook niet bepaald prettig zou je kunnen stellen.

Oplossing

Een goede oplossing is om de ruimte tussen dak en zonnepaneel af te sluiten met pinnetjes. Het is van belang dat de lucht door deze opening heen blijft kunnen, aangezien dit belangrijk is voor de ventilatie van de panelen. Daarom wil je dus een oplossing waarbij de lucht wel en de vogels niet door de opening heen kunnen. Door palletjes aan de zijkant te plaatsen van de rand van het paneel tot aan het dak, vorm je en soort tralies, waar de vogels dus niet meer door kunnen.

Gerelateerd bericht