Zo houd je jouw vijver gezond tijdens de zomermaanden

Of je nu een grote of een kleine vijver hebt, water in de tuin brengt leven. Vooral in de zomer wanneer de waterplanten groeien en de vissen het meest actief zijn. Toch heeft een vijver in deze tijden ook gewoon onderhoud nodig. Doe je dit niet, dan krijgt de vijver last van te weinig zuurstof en algengroei. Wij vertellen je graag hoe jij jouw vijver gezond kunt houden zodat jij er de hele zomer van kunt genieten. 

Filter en pomp onderhouden 

Doordat de planten steeds meer groeien en de vissen actief zijn, is het allereerst verstandig om in de gaten te houden of de vijverpomp nog voldoende water pompt en niet verstopt raakt. Nog beter is om het filter te reinigen, zodat het geen kans krijgt om verstopt te raken. Als de pomp goed blijft werken, voorkom je zuurstoftekort in de vijver. In de zomer warmt het water op en dat betekent dat het minder zuurstof krijgt. Daarnaast nemen ook waterplanten veel zuurstof op, en dus blijft er zo niet veel over voor de vissen. Met een Hozelock vijverpomp zorg je voor een fijne leefomgeving voor je vissen én houd je de vijver schoon.

Waterkwaliteit optimaal houden

De bloei van de vijver hangt grotendeels af van de waterkwaliteit. Het is dan ook van groot belang om die kwaliteit hoog te houden. Regen speelt hierbij een grote rol, regenwater zorgt er namelijk voor dat vijverwater zacht wordt. De vijver heeft daarentegen meer aan hard water, omdat het vijverwater hierdoor helderder blijft en de planten beter groeien. Het is dus belangrijk om de waterhardheid te verhogen. Zakt het waterpeil door blijvende hitte, vul dan de vijver met vers water. 

Algen bestrijden 

Door het stijgen van de temperatuur, kan ook het risico op algengroei toenemen. Houdt dus goed in de gaten of de zuurstofplanten niet worden overwoekerd door algen. Draadalgen kunnen in principe gewoon met de hand worden weggehaald, maar wanneer de vijver of de algengroei te groot is kun je ook speciale middelen gebruiken. De meest komende algensoort zijn zweefalgen, deze algen zorgen ervoor dat het water groen wordt. Ook dit kan worden voorkomen door het water te verhogen en meer zuurstofplanten te plaatsen. 

Vissen en vijverplanten 

Als we in de zomer kijken naar de vissen in de vijver zijn ze erg actief en hebben ze dan ook voldoende voer nodig. Pas wel op dat je niet teveel geeft, omdat overblijvend voer algengroei kan stimuleren. Ook voor de zuurstofplanten moet goed worden verzorgt, snoei de planten dus regelmatig terug om ze meer ruimte te geven. Zo kan er meer licht in de vijver komen wat weer zorgt voor een heldere vijver. Wil je echt het zekere voor het onzekere nemen? Dan is er altijd nog plantenvoeding om jouw vijverplanten van extra voeding te voorzien. 

Gerelateerd bericht