Zo houd jij hackers buiten

De wereld digitaliseert. Het leven van personen wordt steeds meer afhankelijk van het internet. Hoe betaal jij tegenwoordig? Hoogstwaarschijnlijk met jouw smartphone of contactloos met jouw pinpas. Hoe houdt jij contact met familie in het buitenland? Waarschijnlijk kies jij een telefoontje boven een postduif. Kortom: de bevolking verkeert zich in een gedigitaliseerde wereld en doet er onbewust aan mee.

Helaas heeft het internet ook een keerzijde. Hackers zijn gespecialiseerd in het achterhalen van wachtwoorden van gebruikers, waarmee zij accounts in handen krijgen en veel handelingen kunnen uitvoeren. Zo kunnen zij producten aanschaffen, waarna het factuur terechtkomt bij de personen zelf. Hierdoor komen veel personen in de schulden. Maar hoe houd je de hackers buiten de deur?

Sterk wachtwoord

Wachtwoorden spelen een grote rol in deze situatie. Indien een wachtwoord erg kort en simpel is, denk hierbij aan Welkom01 of Netflix123, is het voor hackers erg gemakkelijk om dit account in handen te krijgen. Om het hackers lastiger te maken, is het verstandig om het wachtwoord te voorzien van verschillende letters, cijfers en tekens. Hoe langer het wachtwoord, hoe beter. Hoe onverwachter het wachtwoord, hoe sterker deze is.

Wat te doen als bedrijf?

Een penetratietest is een goede manier om te ontdekken of de IT-security van een bedrijf voldoende is om een hackers buiten te houden. Bij de penetratietest gaan hackers te werk om te achterhalen of de beveiliging van het betreffende bedrijf sterk genoeg is. Geen paniek. De hackers hebben de juiste intenties, maar wel de mentaliteit van een echte hacker met de verkeerde intenties. Met de test komen dus de zwakke plekken naar boven binnen een bedrijf wanneer deze van toepassing zijn. Hierna kan je deze aanpassen of kan je een bedrijf inhuren om er zeker van te zijn dat alle veiligheid up to date is en alles naar behoren aangepast wordt.

Gerelateerd bericht